Burtræning

Giv din hund, dig selv og jeres omgivelser en gave - lær din hund at elske at være i bur! Ordet bur er negativt ladet for mange, læs med her for at få et nyt syn på det!

Ordet bur skærer i manges ører. Mange får et billede på nethinden af en skræmt, ulykkelig hund i et trist tremmebur, afskåret fra menneskelig kontakt. Eller måske tænker man på dyr i zoo, der især for år tilbage, var et trist syn med stereotype bevægelser og selvskadende adfærd.
Der er også mange der forbinder et bur med straf. Et sted hvor hunden sættes hen som en form for afstraffelse for uønsket adfærd, eller fordi den lige er i vejen.

Hvad bur bør være

Silas i sit bur
Silas i sit bur

Hvis man bruger et bur hensigtsmæssigt, bliver det en positiv, og for nogle hunde, uundværlig, del af dagligdagen.
Et bur bør ALDRIG benyttes i forbindelse med straf eller anden negativ følelse eller tilgang, men derimod altid behæftes med en positiv følelse.
Buret kan indrettes som man ville indrette hundens kurv eller anden form for sove- eller hvileplads, blot med den ekstra mulighed, at man kan lukke lågen.

I vores hjem har hvalpe altid to bure - et nat-bur og et dag-bur. De voksne hunde har et tæppe/kurv eller andet, der er deres pausestation. Det bruges på samme måde som bur, det er bare ikke nødvendigt at kunne lukke af ved de voksne hunde.
De kan dog stadig finde på at låne hvalpens bur..

Lågen til buret lukkes når det er hensigtsmæssigt fx i forbindelse med træning eller håndtering af de andre hunde, hvis der er børn på besøg, hvis der er nye hunde på besøg eller hvis bølgerne går for højt mellem hvalp og voksen hund.
Og ellers, med hvalpe, er det oftest når hvalpen er overtræt, men ikke selv kan finde ro, at buret er en lettelse for hvalpen.

Hundene kender signalet til at gå på pausestationen/i buret, og når buret lukkes, sukker de veltilfreds og slapper af, ofte på ryggen med alle 4 ben lige i vejret.



Andre gode grunde til bur

Udover at et bur bliver hundens helt eget helle, et sted hvor den kan slappe af og være i fred, så er der også andre gode grunde til at lære sin hund at være tryg i et bur.

Hvis hunden er så uheldig at den skal overnatte hos dyrlægen eller endda opholde sig på dyrehospitalet i længere tid, så vil hunden være mindre stresset, da den er vant til at være i bur. At være syg og være på et dyrehospital er i sig selv stressende for en hund, der måske endda også har smerter. Hvis den ovenikøbet skal være i et bur og aldrig har prøvet det, så vil det være endnu mere stressende for den.

Hvis du og din hund bliver bidt af en eller anden spændende hundesport, og du får lyst til at deltage i prøver eller kurser, så vil det mange steder være helt naturligt at hunden er i bur, mens I venter på det er jeres tur eller ser de andre kursister på et kursus.
Dette gælder også på udstillinger, hvor buret i høj grad bliver hundens sikre sted, hvor andre ikke kommer for tæt på.

Når først hunden har lært at elske sit bur, kan man udskifte buret med en anden form for pausestation i hjemmet, fx en kurv, en forhøjet hundeseng eller et tæppe. Ved den voksne, veltrænede hund kan signalet til buret overføres til den nye pausestation og have samme gode effekt - at hunden falder til ro og bliver liggende på pausestationen fx når der kommer gæster.

Luna sover i sit bur
Luna sover i sit bur

Hvis man benytter sig af at få sin hund passet i en hundepension, vil det også virke mindre begrænsende for den hund der er tryg ved et bur. Den kan endda få sit eget bur med, stående åbent i boksen i pensionen.

Hvis hunden skal passes hjemme hos andre, er det en gave at have en hund, der helt af sig selv søger ind i sit bur. Den vil føle sig meget mere hjemme og tilpas, og hvis hverdagen det nye sted er meget anderledes end derhjemme, kan det være meget gavnligt for alle parter at man kan lukke ind til hunden, og vide at den slapper af, uanset hvad der ellers sker i huset.


Når hunden er i bur, skal den have ro.


En meget vigtig ting i forbindelse med hund i bur; når hunden er i det lukkede bur - eller på anden pausestation, så skal den have ro. Den skal ikke være i sin kurv eller i sit bur og forvente kontakt og uro, og særligt ikke fra gæster.
En hund i bur med en forventning om at der måske kommer nogen og snakker og stikker fingrene ind til den, er ikke en hund der kan slappe maximalt af.
Så her er der lidt træning til gæster - de er oftest de sværeste at træne... Lok dem med at de må snakke med hunden når der er ro på og hunden igen kommer ud af buret, så plejer det at gå.



Burtræning med den lille hvalp

Med den helt lille hvalp, kan det gå ret nemt og hurtigt med tilvænning, især til bur om natten.
Hav buret klar som en hyggelig lille hule, allerede når hvalpen kommer hjem. Her vil hvalpen meget hurtigt søge hen for at sove, hvis buret er placeret der hvor I er mest. Hvis den falder i søvn et andet sted, kan den bæres ind i buret. Sæt dig ved siden af buret og lav en rolig hyggestund hvor hvalpen sover eller hviler. I starten altid med åben låge, men ret hurtigt kan lågen lukkes, mens hvalpen er helt afslappet og åbnes igen inden hvalpen vågner og vil ud.
Det er altså oftest for tidligt at lade hvalpen være i lukket bur, mens man er ude af syne.

Til natten er det en stor fordel at hvalpen sover i bur. Indret det så buret er lige ved siden af sengen, evt. lidt oppe i højden så du kan have en hånd eller et par fingre inde i buret. Hvis hvalpen bliver urolig, vil det oftest være fordi den skal ud, og så kan du tage den ud med det samme.
Løft hvalpen ud, lad den tisse og så er det ind i buret og sove videre med det samme. Hvalpen skal ikke lære at vække dig, for at komme ud og lege midt om natten.
Mange hvalpe sover ret hurtigt en hel nat igennem, uden behov for at komme ud når de er i bur. En hvalp der vågner og derimod bare kan hoppe ud af sin kurv, vil ofte trisse rundt på egen hånd, og tisse det første, bedste sted. Desuden vil den ofte vågne helt op og finde spændende ting at lege med.
Når den sover i bur, lærer den at sige til når den skal ud og den lærer at om natten sover man.
Så med hvalpen kan man allerede fra starten drage nytte af mange fordele, ved at lære sin hund at være i bur.
HUSK at buret skal være forbundet med noget rart og roligt. Lær din hvalps signaler at kende, så du kan kende forskel på om hvalpen er overtræt og hellere bare vil styrte rundt, eller om den rent faktisk ikke er tryg i buret. Lidt utilfredshed oversat til "øøøv, jeg vil altså hellere lege videre", er helt ok i en kort stund. Undlad at kontakte hvalpen, vær blot i nærheden for tryghed, og observer at den falder til ro efter kort tid.


Gertruds nat-bur lige ved siden af min seng og lidt forhøjet, så jeg bedre kan nå hende og hun undgår træk fra gulvet.
Sengen til højre er Bailey og Lunas soveplads.
Gertruds nat-bur lige ved siden af min seng og lidt forhøjet, så jeg bedre kan nå hende og hun undgår træk fra gulvet.
Sengen til højre er Bailey og Lunas soveplads.