Burtræning

Giv din hund, dig selv og jeres omgivelser en gave - lær din hund at elske at være i bur! Ordet bur er negativt ladet for mange, læs med her for at få et nyt syn på det!

Ordet bur skærer i manges ører. Mange får et billede på nethinden af en skræmt, ulykkelig hund i et trist tremmebur, afskåret fra menneskelig kontakt. Eller måske tænker man på dyr i zoo, der især for år tilbage, var et trist syn med stereotype bevægelser og selvskadende adfærd.
Der er også mange der forbinder et bur med straf. Et sted hvor hunden sættes hen som en form for afstraffelse for uønsket adfærd, eller fordi den lige er i vejen.

Hvad bur også kan være

Silas i sit bur
Silas i sit bur

Hvis man bruger et bur hensigtsmæssigt, bliver det en positiv, og for nogle hunde, uundværlig, del af dagligdagen.
Et bur bør ALDRIG benyttes i forbindelse med straf eller anden negativ følelse eller tilgang, men derimod altid behæftes med en positiv følelse.
Buret kan indrettes som man ville indrette hundens kurv eller anden form for sove- eller hvileplads, blot med den ekstra mulighed, at man kan lukke lågen.

Vores tre hunde har hver deres bur, der står centralt i køkkenet. Burene er indrettet som hver hund ynder at slappe af, og i det daglige, står lågerne altid åbne.

Lågerne lukkes når det er hensigtsmæssigt fx i forbindelse med træning eller håndtering af den ene hund, når der kommer gæster, hvis der er børn på besøg, hvis der er nye hunde på besøg eller hvis bølgerne går lidt højt blandt de to yngste hunde.
Hundene kender signalet til at gå i buret, og når buret lukkes, sukker de veltilfreds og slapper af, ofte på ryggen med alle 4 ben lige i vejret.

Silas er så glad for sit bur, at vi har indrettet et bur uden låge, som soveplads om natten. Det er bare der han føler sig bedst tilpas.


Andre gode grunde til bur

Udover at et bur bliver hundens helt eget helle, et sted hvor den kan slappe af og være i fred, så er der også andre gode grunde til at lære sin hund at være tryg i et bur.

Hvis hunden er så uheldig at den skal overnatte hos dyrlægen eller endda opholde sig på dyrehospitalet i længere tid, så vil hunden være mindre stresset, da den er vant til at være i bur. At være syg og være på et dyrehospital er i sig selv stressende for en hund, der måske endda også har smerter. Hvis den ovenikøbet skal være i et bur og aldrig har prøvet det, så vil det være endnu mere stressende for den.

Hvis du og din hund bliver bidt af en eller anden spændende hundesport, og du får lyst til at deltage i prøver eller kurser, så vil det mange steder være helt naturligt at hunden er i bur, mens I venter på det er jeres tur eller ser de andre kursister på et kursus.
Dette gælder også på udstillinger, hvor buret i høj grad bliver hundens sikre sted, hvor andre ikke kommer for tæt på.


Luna sover i sit bur
Luna sover i sit bur

Hvis man benytter sig af at få sin hund passet i en hundepension, vil det også virke mindre begrænsende for den hund der er tryg ved et bur. Den kan endda få sit eget bur med, stående åbent i boksen i pensionen.

Hvis hunden skal passes hjemme hos andre, er det en gave at have en hund, der helt af sig selv søger ind i sit bur. Den vil føle sig meget mere hjemme og tilpas, og hvis hverdagen det nye sted er meget anderledes end derhjemme, kan det være meget gavnligt for alle parter at man kan lukke ind til hunden, og vide at den slapper af, uanset hvad der ellers sker i huset.

HUSK en meget vigtig ting i forbindelse med hund i bur; når hunden er i det lukkede bur, så skal den have ro. Den skal ikke sidde i buret og forvente kontakt og uro, og særligt ikke fra gæster.

Når hunden er i bur, skal den have ro.


En hund i bur med en forventning om at der måske kommer nogen og snakker og stikker fingrene ind til den, er ikke en hund der kan slappe maximalt af.
Så her er der lidt træning til gæster - de er oftest de sværeste at træne... Lok dem med at de må snakke med hunden når der er ro på og hunden igen kommer ud af buret, så plejer det at gå.


Hvordan gør man så - lærer hunden at være i bur og være tryg ved det?

Nedenfor finder du en træningsvideo der viser, hvordan man kan træne hunden i at gå i og være i bur, ved hjælp af positiv træning og frivillig adfærd.
Luna kom til os da hun var lidt over et år gammel efter 3 forskellige hjem inkl. internat, og var panisk angst for at være alene og havde aldrig været i nærheden af et bur. Læs mere om Lunas historie på hendes egen side.
De to første træningsgange brugte jeg udelukkende på at sidde ved buret og smide godbidder derind.
I denne 3. lektion starter jeg hvor jeg slap, og begynder så at afvente ønsket adfærd = interesse for buret, kigge ind i buret, træde ind i buret med én pote og 2 poter, helt ind i buret og blive i buret.
Videoen varer ca 5 minutter, måske lidt lang tid for en video, men 5 minutters træning, med den udvikling fra start til slut, er godt givet ud.

Tag en kop kaffe og se videoen.
Læg især mærke til hvordan Luna tænker og udviser adfærd hun bliver forstærket (belønnet) for.
Bemærk også at det er 100% frivilligt, hun kan til hver en tid gå ud af buret eller gå helt væk og ikke længere være en del af træningen.
Jeg bruger hendes aftensmad som belønning.

Denne træning er bygget op i delmål. Med Lunas historik går det lidt langsommere end med mange andre hunde. Kig på netop din hund og tilpas træningen der efter. Gå aldrig på kompromis med frivilligheden og med den positive følelse bag.
Hvis du træner bur på denne måde, så får du en hund der elsker sit bur resten af dens liv - til glæde for alle parter!

Burtræning med den lille hvalp

Med den helt lille hvalp kan det gøres endnu nemmere.
Hav buret klar som en hyggelig lille hule, allerede når hvalpen kommer hjem. Her vil hvalpen meget hurtigt søge hen for at sove, og hvis den falder i søvn et andet sted, kan den bæres ind i buret. Sæt dig ved siden af buret og lav en rolig hyggestund hvor hvalpen sover eller hviler. I starten altid med åben låge, men ret hurtigt kan lågen lukkes mens hvalpen er helt afslappet og åbnes igen inden hvalpen vågner og vil ud.

Til natten er det en stor fordel at hvalpen sover i buret, og hvis du er lige ved siden af og kan have en hånd inde i buret, kan du lukke lågen til. Når hvalpen bliver urolig, vil det oftest være fordi den skal ud, og så kan du tage den ud med det samme. En hvalp der vågner og bare kan hoppe ud af sin kurv, vil ofte trisse rundt på egen hånd, og tisse det første, bedste sted. Desuden vil den ofte vågne helt op og finde spændende ting at lege med.
Når den sover i bur, lærer den at sige til når den skal ud og den lærer at om natten sover man.
Så med hvalpen kan man allerede fra starten drage nytte af mange fordele ved at lære sin hund at være i bur.
HUSK det gælder selvfølgelig også for hvalpe, at buret skal være forbundet med noget rart og roligt. Lær din hvalps signaler at kende, så du kan kende forskel på om hvalpen er overtræt og hellere bare vil styrte rundt, eller om den rent faktisk ikke er tryg i buret. Lidt utilfredshed oversat til "øøøv, jeg vil altså hellere lege videre", er helt ok i en kort stund. Undlad at kontakte hvalpen, vær blot i nærheden for tryghed, og observer at den falder til ro efter kort tid.


Video af burtræning, 3. træningspas