Hvordan får vi mere ønsket adfærd?

Vi er tilbøjelige til at få øje på, fokusere på og dvæle ved uønsket adfærd - men hvorfor ikke vende det om og i stedet fokusere på ØNSKET adfærd?

Vores 3 hunde med på ferie
Vores 3 hunde med på ferie

Som hundeejer har vi ofte mange ønsker og krav til vores hunde.
De skal passe ind i vores familie og dagligdag, og være til glæde og fornøjelse.
Hvis man tænker på hvor mange forskellige måder vi mennesker lever på, både hvad angår bolig, familiesammensætning, job, fritid og aktivitetsniveau, er det ret fantastisk hvor dygtige vores hunde er til at tilpasse sig.

Når en hvalp ankommer til sin nye familie, aner den ikke hvad der forventes af den. Den har ingen idé om ret eller vrang, rigtigt eller forkert, ønsket eller uønsket.
Alt det skal vi vise den, guide den, lede den på vej - lære den.

Det er her rigtig mange - bevidst eller ubevidst, kommer til at fokusere på alt det uønskede en hvalp gør. Husk at det er i vores øjne det er uønsket, ikke i hvalpens.

Hvor mange hvalpe, unge- eller voksne hunde kender I, som sikkert tror de hedder NEJ? Det er sikkert nogle stykker.
Rigtig mange hunde får forbud på forbud og irettesættelse på irettesættelse. Ofte for ting de som udgangspunkt ikke aner - og ikke har lært, er uønsket.
Det er en skam.

Kig efter ønsket adfærd og forstærk det!

For at få øje på og dermed forstærke ønsket adfærd, er det vigtigt at vi som hundeejere er klar over hvad vi rent faktisk ser som ønsket adfærd.
Tænk over det - hvad ønsker I at jeres hund skal gøre? Hvilken adfærd er I super glade for at hunden viser?
Når I er klar over det, så kig efter det. Led efter det. Se på din hund med nye øjne, hvor du har ét eneste fokus - hvad gør min hund, som jeg er rigtig glad for.
Lad din hund vise dig alt det den kan - det er rigtig meget!

Når du har fundet frem til det du gerne vil have mere af fra din hund, og du rent faktisk SER det, så er det på tide at gå efter at få mere af det.
Du skal simpelthen forstærke det. At forstærke en adfærd så hunden får lyst til at gøre adfærden oftere eller gøre mere af adfærden, gøres bedst ved at belønne hunden med noget behageligt som en umiddelbar konsekvens af den ønskede adfærd.
Beløningen kan være ros, godbidder, leg, at løbe frit, lege med andre hunde, komme med ud og gå - ja alt hunden ser som en værdifuld belønning.


Eksempler på ønsket adfærd

Hvis man har brugt tid på at fokusere på uønsket adfærd, så kan det være svært at få øje på ønsket adfærd.
At forstærke ønsket adfærd, behøver ikke at være systematisk eller arrangeret træning. Det er mere at holde øje med hundens adfærd i løbet af dagligdagen og simpelthen fange de øjeblikke hvor hunden gør det vi godt kan lide.
Der er vi så klar med belønningerne.
Vi kan med fordel sørge for at der er gode chancer for succes, med andre ord manipulere med omgivelserne så de hjælper vores hund med at lykkes - som i de nedenstående eksempler:

At vente ved døren inden gåturen:
Læg en måtte eller et stykke gulvtæppe tæt på yderdøren. Hver gang hunden tilfældigt nærmer sig tæppet, ros og læg en eller flere godbidder på tæppet. Gentag hvis hunden bliver siddende på tæppet. Vær gavmild med ros og godbidder så længe hunden sidder på tæppet. Sig ikke sit eller andre signaler, det er meningen at hunden er den aktive og selv tager initiativet og du følger op med belønning.
Afslut træningspasset med at kaste en godbid væk fra tæppet og lad hunden spise godbidden.
Du vil opleve at hunden af sig selv vil søge tæppet, hvis du belønner hver gang du ser at hunden er i nærheden af tæppet. Når adfærden er blevet stærk, kan du sætte signal på, fx Hen på tæppet. Du behøver ikke sætte signal på, det er helt op til dig.

Luna inden gå turen
Luna inden gå turen


Ligge roligt på et tæppe - "alle steder" = Pausestation:
Dette er nogenlunde samme fremgangsmåde som ovenstående, men læg tæppet/måtten til denne træning, et sted hvor hunden af sig selv søger hen for at slappe af.
Når du ser hunden går hen på tæppet og lægger sig af sig selv, ros roligt og læg et par godbidder på tæppet. Hvis hunden bliver liggende, gentag. Hvis hunden kan lide at blive kælet med, så sæt dig roligt og kæl og snak med hunden.
Du behøver ikke afslutte denne træning, bare ros hunden og gå videre med det du var i gang med.

Tag det samme tæppe med udenfor, fx hvis du kører i skoven og går tur med hunden. Find et roligt sted at holde pause, bred tæppet ud og stå eller sid afslappet. Hold hunden i forholdsvis kort snor, så den ikke forstyrres af alt for meget i skovbunden. Lad den af sig selv søge tæppet, og ros roligt og dump et par godbidder når den gør det. Den behøver ikke ligge ned til at starte med. Efterhånden som du er rolig og afslappet, vil det smitte af på din hund, og det kendte tæppe vil signalere, at det er en god idé at lægge sig og forholde sig roligt.
Fortsæt med at rose roligt ind imellem og evt også dumpe godbidder.
Når der er helt ro på og I begge har nydt en pause, så går I videre.

Som I kan se på billederne, så kan denne øvelse generaliseres til at "gælde" nærmest alle steder.
Jeg kan godt afsløre at det er en stor fornøjelse at rejse med sådan nogle hunde, Det vigtigste er faktisk at det er til gavn for hundene, for de kommer netop med mange spændende steder, fordi det er nemt at have dem med!

Ombord på færgen
Ombord på færgen
Pause til en konkurrence
Pause til en konkurrence